Dansen in tijden van corona, hoe dans je met 1,5 meter afstand?

Dansen op live muziek in een anderhalvemeter samenleving, hoe moeten we dat voor ons zien? Volgepropte concertzalen gaat even niet meer, maar wat zijn de alternatieven? Als straks de bars en café’s weer open gaan, hoe swing jij dan de pan uit op aftand van anderen? Wij gingen op zoek naar hoe je van live muziek kan genieten op anderhalve meter afstand.

Onderzoek naar dansen op afstand
Jacques van Meel is artistiek leider bij stichting Rosendaal Danst! Hij deed onderzoek naar de mogelijkheden van dansen op 1.5 meter afstand. Social distance beinvloed volgens hem naast het ruimtelijke aspect van een dans ook het ritme en de energie. Rosendaal Danst ziet de anderhalvemetersamenleving als een creatieve uitdaging en zeker niet als onmogelijk. Praktisch gezien vereist ook het uitvoeren van live muziek tijdens een dans een creatieve mindset.

1. Maak dansvakken met stoepkrijt
Ga jij dansen met je date? Vergeet dan je stoepkrijt en meetlint niet mee te nemen om vlakken van anderhalve meter op straat uit te tekenen waarin gedanst kan worden. De kandidaten van lang leve de liefde doen alvast even voor hoe je kan leren dansen op afstand tijdens je date.

2. Gebruik een voorwerp van 1.5 meter om de afstand te bewaren
De grens van 1.5 meter kan in alle enthousiasme wel eens iets te optimistisch worden ingeschat. Gebruik om die reden een voorwerp van 1.5 meter zoals bijvoorbeeld een stok om ook daadwerkelijk de juiste afstand te kunnen bewaren tijdens het dansen.

Hoe dans je bachata op afstand?
Live muziek is bij bachata lastig te realiseren, omdat deze muziek niet door slechts 1 muzikant te maken is. In dit geval kan je praktisch gezien dus beter een fijne batchata playlist aanzetten in plaats van live muziek.

3. Dansen met mondkapjes
Zodra er 1 juni weer bijeenkomsten van maximaal 30 mensen kunnen plaatsvinden zal er wellicht tijdens bruiloften weer live muziek gemaakt  worden en gedanst worden, op afstand. 1 juli zal het aantal mensen dat bijeen mag komen hoogstwaarschijnlijk zelfs oplopen naar 100 personen. Weddingplanners denken nu al na over hoe er weer gedanst zou kunnen worden tijdens een bruiloft. Zo bedacht een weddingplanner bijvoorbeeld om mondkapjes te maken voor gasten in themakleuren die men tijdens het dansen op 1,5 meter op kan zetten.

4. Volg een danschoreografie voor dansen op afstand online
Ken je de dans uit je hoofd? Ga dan met een muzikant uit je vriendengroep op pad en geef een straat performance. Zorg ervoor dat je niet op een drukke plek gaat staan want dan zal zorgen voor een opstopping en dat is natuurlijk niet handig.

Leave a comment